Alles over houtwerking
Een houten meubel is een natuurlijk product welke een robuuste uitstraling geeft aan het interieur. Ook kan hout juist zorgen voor een rustige uitstraling of een natuurlijke/landelijke uitstraling. Houten meubels vragen om goed onderhoud om lang en kwalitatief mee te kunnen gaan zodat er lang kan worden genoten van het houten meubel. Onderhoud is daar 1 onderdeel van maar ook luchtvochtigheid in huis, zonlicht en temperatuur.
Hoe ontstaat de werking van hout?
Hout is een levend en daardoor werkend natuur product. Houtwerking is het krimpen en uitzetten van hout omdat het vocht opneemt (uitzetten) en afgeeft (krimpen). De luchtvochtigheid in het hout verandert door externe factoren middels de luchtvochtigheid in huis. Veranderd de luchtvochtigheid in huis sporadisch en sterk, of is de luchtvochtigheid buiten de gestelde norm? Dan kan het houten meubel bijvoorbeeld scheurtjes krijgen, gaan krimpen, gaan uitzetten, kromtrekken.
Werken van hout een normale eigenschap?
Het werken van hout is een normale eigenschap en niet te voorkomen wanneer de externe factoren niet ideaal zijn voor het soort hout. Werking van hout is wel te voorkomen door de verschillende factoren aan te pakken die werking van hout veroorzaken. Het is afhankelijk van het type hout in welke mate het hout kan gaan werken. Daarnaast werkt hout in de ene richting meer dan in de andere richting. Dit komt door de groeirichting in het hout. Hierdoor zijn er verschillende technieken om hout in een meubel te verwerken en de nadelen hiervan te minimaliseren.
Wat zijn de ideale luchtvochtigheidsniveaus voor houtenmeubels?
Op het moment dat het hout voor het meubel wordt gekapt heeft het hout meestal een luchtvochtigheid van rond de 60%. Het hout wordt voor gebruik eerst gedroogd om te voorkomen dat het direct gaat werken wanneer het in een meubel wordt verwerkt. Het hout wordt hiermee teruggebracht naar een luchtvochtigheid welke bestemd is voor gebruik in een normaal huis/binnenplek. Houten meubels hebben gemiddeld een uiteindelijk vochtgehalte van 10%.
Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid op houten meubels?
Bij een luchtvochtigheid in huis van 40-60% zal het houten meubel zijn vochtgehalte van 10% behouden en wordt werking beperkt. Wijkt de luchtvochtigheid af van de eerder genoemde norm, dan bestaat er een grote kans dat het houten meubel gaat werken. Bij een te hoog vochtgehalte is dit vaak dat het meubel gaat uitzetten, hierdoor ontstaan er vaak scheuren of trekt het meubel krom. Ook kunnen houten deuren gaan vastzitten doordat het uitzet.
Houtwerking beïnvloeden
Houtwerking is niet te voorkomen maar tot op een zekere hoogte wel te beïnvloeden. Hieronder een aantal tips:
- Kijk uit met warmtebronnen dichtbij houten meubels zoals een verwarming of open haard. Door de hitte die de warmtebron afgeeft kan het voorkomen dat al het vocht uit het houten meubel trekt. Hiermee wordt het meubel droog en verandert de uitstraling.
- Wijkt de luchtvochtigheid in huis af van de gestelde norm, dan wordt sterk aangeraden om dit aan te passen. Dit kan met bakje water op de verwarming en/of lucht-bevochtigingsapparaten of juist ontvochtigers en/of vochtvreters.
- Omdat luchtvochtigheid in huis nooit stabiel zal zijn (mede door seizoen veranderingen) zal hout altijd wel iets werken. Dit is een niet te voorkomen product-gebonden eigenschap van houten meubels. Het opnieuw afstellen van deurtjes is bijvoorbeeld een maatregel welke getroffen moet worden bij seizoen verandering.
- Het wordt aangeraden om een hygrometer aan te schaffen zodat je controle houdt over je luchtvochtigheid in huis. Een hygrometer kan je aanschaffen bij verschillende huishoudwinkels in Nederland tegen een lage prijs.